Europarlamentti hyväksyi keskiviikkona 27.3.2019 lain, joka kieltää kertakäyttöiset, muoviset ruokailuvälineet, pumpulipuikot, pillit sekä juomansekoittimet vuoteen 2021 mennessä.
Lista kiellettävistä tuotteista
Europarlamentti on ilmoittanut kieltävänsä seuraavat muoviset kertakäyttötuotteet (Lähde).
- Muoviset kertakäyttöhaarukat (aterimet)
- Muoviset kertakäyttöveitset (aterimet)
- Muoviset kertakäyttölusikat (aterimet)
- Muoviset kertakäyttöiset syömäpuikot (aterimet)
- Muoviset kertakäyttölautaset
- Muoviset pillit
- Muoviset vanupuikot
- Muoviset ilmapallotikut
- Oxo-hajoavat muovit ja ruoan säilytysastiat
- Polystyreenikupit
Lain tärkeimmät huomiot
- Siirtymä pois muovisista kertakäyttöastioista tapahtuu heinäkuussa 2021
- Kaikki muovipakkaukset EU:ssa tulee olla kierrätyskelpoisia vuoteen 2030 mennessä
- Muovisten kertakäyttötuotteiden käyttö, valmistus ja myynti kielletään
- Vastuu roskaamisesta voi koitua jätteeksi päätyneen tuotteen valmistajalle, jos ne eivät ole direktiivien mukaiset
- Muovituotteiden lista saattaa suurella todennäköisyydellä kasvaa tulevina vuosina. Uusi laki ei esimerkiksi kieltänyt kevyitä muovipusseja EU:ssa
Lain taustat
Euroopan Unionin tiedotteen mukaan 80 % kaikesta meressä esiintyvästä jätteestä on muovia (Lähde). Tämän vuoksi eurokomissio ehdotti uutta, koko EU:n kattavaa lakia, joka kieltäisi kymmenen eniten Euroopan meriltä ja rannoilta löytyvää kertakäyttöistä muovituotetta. Nämä kymmenen tuotetta koostavat yhdessä 70 % kaikesta merien jätteistä.
Muovin hitaan hajoamisprosessin vuoksi jätteet kasaantuvat Euroopan ja koko maailman meriin ja rantoihin. Jätteet aiheuttavat myös vakavia ongelmia mereneläville ja muovin mikrohiukkaset kulkeutuvat niiden mukana myös takaisin ihmisten ruokaketjuun. Vain kolmannes ihmisten käyttämästä muovista kerätään ja kierrätetään.
Muovituotteiden uusiokäyttö on myös EU-komission mielestä vajaavainen, koska roskaaminen laskee niiden arvoa ja aiheuttaa yhteiskunnille suuria kuluja elinkeinossa vaikuttamalla esimerkiksi turismiin ja kalastamiseen.
Lain tavoitteet
Muovisten kertakäyttöastioiden kieltolaki on osa EU:n ympäristötavoitteita, joilla halutaan vähentää merten jätettä, kasvihuonepäästöjä ja riippuvuutta fossiilipolttoaineista. Sillä halutaan myös tukea turvallisempaa ja kestävämpää muovin kulutusta ja tuotantoa.
- Euroopan Unioni haluaa samalla nostaa muovipullojen kierrätytavoitteen 90 prosenttiin vuoteen 2029 mennessä.
- Vähintään 25 % muovipullon valmistusmateriaalista tulee olla kierrätettävää vuoteen 2025 mennessä ja 30 % vuoteen 2030 mennessä.
Kaikki EU:n markkinoilla olevat muovipakkaukset tulisi olla kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä (Lähde).
Lain seuraukset
Suomessa lailla ei odoteta olevan suuria seurauksia, koska suomalaiset ovat keskivertoa aktiivisempia kierrätystottumuksissaan (mm. pullonpalautusjärjestelmä). Sillä kuitenkin voi olla tuntuvia seurauksia vastuunkannossa, sillä laki sysää enemmän vastuuta saastuttavien tuotteiden valmistajille. Esimerkiksi tupakkayhtiöt joutuvat kehittämään muovittoman savukefiltterin.
Muoviset kalastustarvikkeet ovat myös suuri riski ja esimerkiksi muovisen kalastusverkon löytyessä merestä keräyskulut menisivät kalastajan sijasta suoraan kalastusverkon valmistajalle. Tämä laki nimeää siis muovituotteen valmistajan saastuttajaksi, joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa suuret vahingonkorvaukset, ellei valmistaja pyri tekemään tuotettaan uuden lain mukaisiksi ja se päätyy luontoon jätteeksi.
Koska kierrätys ja pyrkimykset hiilineutraliuuteen lisääntyvät, tämä voi vaikuttaa tuntuvasti myös muovin hintaan. Joidenkin arvioiden mukaan muovin hinta tulee tuplaantumaan vuoteen 2030 mennessä. Kertakäyttötuotteiden valmistajille asetetaan velvollisuudeksi osallistua jätehuoltoon ja ympäristön siivoukseen. Muovisten kertakäyttötuotteiden myynti kielletään Euroopan Unionin sisällä.
Muiden muovituotteiden rajoitukset
Uusi EU-laki vaatii myös vähentämään sellaisten muovituotteiden kulutusta, joille ei ole saatavilla vaihtoehtoisia tuotteita. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi hampurilais- ja voileipärasioiden sekä hedelmien, vihannesten, jälkiruokien ja jäätelön pakkaamiseen käytettävien tuotteiden kulutus tulisi vähentyä 25 prosentilla EU-jäsenmaissa vuoteen 2025 mennessä.
Lainsäädäntö vaati myös, että muovituotteiden ympäristöhaitat ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi muoviset savukefiltterit, kertakäyttömukit, kosteuspyyhkeet ja kuukautissuojat.Kertakäyttöiset, muoviset juomapullot sallitaan, jos niiden korkit ovat pysyviä pulloissa.